Thorvaldsen Medaillen 2023

Billedkunstner
Lilibeth Cuenca Rasmussen


Hvem er vi og hvor hører vi til? Vedholdende har Lilibeth Cuenca Rasmussens værker undersøgt disse helt grundlæggende spørgsmål. Fra de tidlige 00’ere har hun stillet spørgsmål til vores opfattelse af etnicitet, identitet, køn, sociale relationer og tilhørsforhold. Hendes mangeårige produktion har trods denne almengyldighed altid fremstået bemærkelsesværdig aktuel. Dette skyldes en fabelagtig fornemmelse for timing og åbenhed over for omverdenen.

Med tiden har Lilibeth Cuenca Rasmussen udviklet et signifikant og tværæstetisk performativt udtryk, som hun selv kalder en “langstrakt form for aktivisme”.

Fra nærmest antropologisk undersøgende videoer med deltagelse af familiemedlemmer og en serie af reenactments af internationalt berømte performances, til Afghan Hound fra Venedig Biennalen i 2011, og Being Human Being i Nikolaj i 2014 har Lilibeth Cuenca Rasmussen med en unik nøgtern evne og et stort overskud formået at transformere en personlig kropslig investering til et skarpt politisk udsagn, der med lige dele seriøsitet og legesyge provokerer og berører os.

De seneste år har hun vist, at hun mestrer den udfordrende disciplin, det er at inkorporere performance i større installatoriske og skulpturelle konstellationer, så de også fungerer som fuldendte udstillinger. Vedkommende kritisk, fuld af humor og engagement, politisk og poetisk står hun nu som en ener i dansk performancekunst.

For dette stærke og generøse arbejde tildeles Lilibeth Cuenca Rasmussen Thorvaldsen Medaillen.