Information » valg 2020 » Præsentation af kandidat

Frank Maali


Personlig præsentation:

FRANK MAALI arkitekt m.a.a. Kronprinsensvej 3 DK 2000 Frederiksberg +45 27 20 99 21 info@mlas.dk www.mlas.dkMotivation til valg – arkitekt m.a.a. Frank Maali

I mange år har jeg beskæftiget mig med transformation af ældre bygninger samt ny arkitektur i historisk kontekst. Identitet, sted, tid og form hænger sammen – i en slags tidsmæssig guirlande.
Som jeg ser det har vi hér i landet uudtømmelige kilder til inspiration og meget at digte videre fra.

Aktuel arkitektur, også udfoldet i Danmark, er blevet en international "fest-parade", hvor flere ny-byggerier, fra Seul til Aarhus, bliver identiske og arkitektur reduceres til scenografi. I denne "begejstrings-rus" glemmes et oprigtigt ophav, det stof man er gjort af, og den ånd og sjæl der er bundet i tid og sted.

Vi er dygtige til håndværk, gode til at bygge og konstruere. Der er også tradition for magi fx Vilhelm Hammershøjs billeder – der alene med et strejf, et støvkorn eller en skygge kan skabe det fortryllende. Carl Petersen, Kay Fisker, Mogens Lassen m.fl. – underspillede med detaljer, der bærer enorme budskaber frem, med kraftfuld virkning. Fra Jørn Utzons hus, Can Lis, har vi lært at nutiden kan blive evig arkadisk og gældende for alle tider. Majestætisk! Sikke kræfter!

Man kan godt tale om en nordisk rationalisme, ikke ment som stilart, men i sind og sjæl der udtrykkes af enkelhed og fornuft – en slags besindighed, præget af sted og tid, der er med til at give form. Måske noget ur-dansk? Er det her stadigvæk? Hvis det er tilfældet – skal det så ikke frem?

Jeg vil gerne arbejde for at styrke arkitektens rolle og medvirke til at genoplade med et univers i den ånd og den historie som er, eller har været, kendetegnende for vores del af verden. Jeg tror at vi har meget at lære fra os selv; dette passer godt i en tid hvor flere indser at begrænsning er nødvendig og det overflødige og pragende smides væk – endvidere at bygge mere solidt, mere robust, mere håndholdt, mere originalt – mere ærligt og mere ægte. Er det ikke dér vi skal hen?


På forhånd mange tak

Bedste hilsener


Frank

SE CV