Indstilling til Sonningprisen 2020

Akademiraadet skal herved henvise til brev af 18. januar 2019, hvori Universitetet indkalder forslag til modtageren af næste års Sonningpris.

Akademiraadet skal hermed foreslå, at Sonningprisen 2020 tildeles

den britiske kunstner David Hockney,

født 1937 i Bradford, Yorkshire

med følgende motivering:

”Den britiskfødte billedkunstner David Hockney er en af de absolut mest betydningsfulde og væsentlige aktører på den internationale kunstscene. Det har han været, siden han malede sine berømte swimmingpoolmalerier i 1960erne.

David Hockney er en kunstner, der gennem hele sin lange karriere konstant har udviklet og udfordret sit billedsprog inden for mange forskellige medier. Ud over olie og akrylmaleri har han bl.a. arbejdet med tegning, foto og fotocollage, grafik – både i mere traditionel forstand som fx ætsninger – og med ”hjemmelavede” tryk udført på farvefotokopimaskine, fax og senest iPad.

I sine værker bearbejder og problematiserer han på original vis selve maleprocessen: hvad vil det sige at afbilde virkeligheden? En virkelighed som omhandler kønnet og seksualiteten, de hjemlige omgivelser, haven og poolen, vennerne og senest hans barndoms og ungdoms landskaber i Yorkshire. I billederne er der en konstant dialog via visuelle og nogle gange sproglige henvisninger til andre kunstnere, eksempelvis Picasso og Matisse, og en ubesværet anvendelse af og leg med forskellige stilarter.

Det er et interessant paradoks, at en kunstner som Hockney, som en stor del af sin aktive karriere har været bosat i USA, alligevel – og til stadighed – har arbejdet ud fra og i dialog med en europæisk maleritradition. Man kan sige, at han benytter sig af et europæisk visuelt ”vokabularium” og dermed har formået at udvikle og udbrede et europæisk ”afsæt” til en international meget betydningsfuld position.

David Hockney har også forsket i anvendelsen af perspektivet i kunsten og forskellene mellem det

menneskelige øjes perception og kameraet. Han har skrevet bogen ”Secret Knowledge” om at genopdage de gamle mestres brug af spejle og linser i deres arbejde med perspektivet.

Man kan sige, at Hockneys værker, ofte med en iboende humor, stiller spørgsmål til et konventionelt syn på moderne kunst, originalitetsbegrebet og tanken om avantgarden.

David Hockney er en passioneret kunstner. Han har en passion for at se, for at fortælle, for billeder og over for alt, hvad der er levende. Alle hans værker viser, hvordan det er at være, at se og bevæge sig i verden, at elske verden! Nogle er næsten kærlige portrætter af nære venner, nogle er legende malerier af dage ved poolen, mens andre er storslåede monumentale gigant-panoramaer fra Grand Canyon”.

Der henvises til følgende hjemmesider, hvoraf David Hockneys CV og værker fremgår:

Venlig hilsen

AKADEMIRAADET