C.F. Hansen Medaillen 2000

Arkitekt
Nils Fagerholt


En af den moderne arkitekturs store mestre, tysk-amerikaneren Mies van der Rohe, har med et ofte citeret slogan “Less is more ” udtrykt drømmen om skønhed i det enkle, minimaliserede og afklarede bygningsværk.

Nils Fagerholt har gennem hele sit virke været en af de fremmeste hjemlige eksponenter for denne holdning. Det gælder både den beskedne mængde af realiserede resultater, men i særdeleshed værdien i det enkelte værk.

Fagerholt har vedholdende søgt at finde ind til og give udtryk for den svære balance mellem æstetisk mådehold og oplevelsesmæssig rigdom. Denne i arkitekturen måske vanskeligste disciplin, forenklingens svære kunst, hvor virkemidler skæres væk, hvor plan og snit lyser af klarhed, så alene rummet, lyset og stoffet fortæller historien denne disciplin mestrer Fagerholt.
I hans første realiserede arbejde, et sommerhus i Nordsjælland, er planen lige ud ad landevejen. En præcis, rektangulær længe med alkoveagtige soverum i enderne, hvorimellem opholdsfunktionen spænder ud langs to glasfacader omkring en indre kerne med bad og køkken. Fuldstændig simpelt og alligevel med brugsmæssige og æstetiske værdier, som de færreste af vor tids “weekendslotte” indeholder. En tilstedeværelse i naturen, som havde man slået et telt op, for at leve det enkle liv.

I andre huse, ikke mindst i en række interiørmæssige ombygninger, ses de samme kvaliteter. Forenklet rumdisponering og udsøgt detaljering. Steder som giver ro i sindet og velvære i kroppen. Tilstande som også opnås ved samvær med hans forskellige designprodukter fra pladepejse til skuffekøkkener.

For sin sjældne, søgende sikkerhed og kompromisløse evne til at danne arkitektonisk renhed, hædres Nils Fagerholt med C.F. Hansen Medaillen.