C.F. Hansen Medaillen 2004

Arkitekt
Poul Ingemann


Poul Ingemanns arkitektur har sin urokkelige grund i den danske klassicisme, med hovednavnet C.F. Hansen, som en tidsforskudt kollega og fælle. Men Poul Ingemanns arbejder er også forankret i en moderne europæisk tradition, med den italienske arkitekt Aldo Rossi som en geografisk forskudt fælle.

Allerede i 1988 slog Poul Ingemann sin arkitektoniske udtryksvilje fast med den lille fede bebyggelse på Blangstedgård udenfor Odense. Her er alle elementerne på plads: Den overlegne evne til fuldstændigt, at lade det arkitektoniske stof træde frem i massen. Den monokrome arkitektur, hvor tingene er gjort af det samme stof og detaljer aldrig isoleres til enkeltdele. De enkle grundformer, hvor husenes typer eller “natur” står i fundamental overensstemmelse med deres udtryksform. Styrken, tyngden og roen.

Men der er mange andre ting: Evnen til at sætte sig uden for den gode smag, såvel den der er oppe i tiden, som den elegante stil, der lægger afstand til det utilpassede og grimme. Den overdrevne, karikerede og opulente klassicisme med tommetykke rokoko balustre må drives af en sjæl, der tænder på former og værdsætter det elementært humoristiske.

Med den seneste tilføjelse til Johannes Larsen Museet i Kerteminde har Poul Ingemann skabt en vidunderlig afslutning på en suite af bygninger og bygningstilføjelser, der lander blidt i et forløb af haver. For denne fremragende arkitektoniske indsats hædres Poul Ingemann med C.F. Hansen Medaillen.