C.F. Hansen Medaillen 2013

Arkitekt
Jan Gehl


Arkitekten Jan Gehl, har som professor på Kunstakademiet og som praktiserende arkitekt gjort byen, kvaliteten af byrummene og ikke mindst livet mellem husene til sit projekt.

Jan Gehl fokuserer i sin gerning på menneskets perception af byrummet og de særlige kvaliteter, der ikke kan måles i kvadratmeter og økonomi. Sol og skygge, steder med læ, mødesteder, travle gader og byens små oaser er basis for Jan Gehls design og omfattende internationale forfatterskab.

Han har konsekvent insisteret på, at det er det enkelte menneskes behov og oplevelse af byrummet, på tværs af kulturer, geografi og klima, der får byer til at være attraktive og levende. Denne tilgang har bragt Jan Gehl rundt i hele verden, hvor han blandt andet har skabt projekter som byrum på Broadway og cykelstrategi i New York, byomdannelse i Melbourne, nye pladser i Amman, Jordan, og genopbygningsplan for Christchurch, New Zealand.

Karakteristisk for Jan Gehls projekter er den enkle og robuste løsning, der kommer ud af en præcis læsning af byen og kulturen omsat med følsomhed og stor faglig indsigt.

Jan Gehls arkitektfaglige tilgang til byen og byens rum vil i mange år frem være en meget væsentlig parameter i byomdannelser og etablering af nye byområder både i Danmark og internationalt.

Derfor tildeles arkitekten Jan Gehl C.F. Hansen Medaillen.