Den Frie Udstillingsbygning

Den Fries hvide udstillingsbygning ved Østerport Station i København har siden 1914 fungeret som et ikon for de frie og uafhængige kunstnersammenslutninger i hovedstaden.

Willumsens smukke og fredede bygning – en græsk tempel inspiration bygget ydmygt i træ – er fortsat et brand for et sted, der er et meget væsentligt samlingspunkt for de kunstnerdrevne udstillingssteder med deltagelse af et stort antal kunstnere fra hele landet såvel som udenlands. Den frihed og tradition som stedet repræsenterer, er en original attraktion i København og må fortsat støttes.

Den Frie er, på trods af bred kunstnerisk anerkendelse, stor publikumssøgning og bemærkelsesværdig kollegial opbakning, fuldstændig afhængig af støtte til driften. Hidtil har Den Frie fået tildelt driftsmidler af Kunstrådet gennem tilskud til leje til de enkelte udstillinger. Denne praksis har Kunstrådet valgt at ændre, tilskuddene ophører her i løbet af 2008, og resultatet er desværre, at Den Fries fremtidsudsigter som udstillingssted bliver meget usikre og på sigt måske umulige at opretholde.

Akademiraadet skal derfor opfordre kulturministeren til i samarbejde med bestyrelsen for udstillingsbygningen og Københavns Kommune, som ejer grunden, til snarest muligt at finde en stabil løsning for driften af Den Frie Udstillingsbygning, så stedet fortsat kan udvikles og tjene som et væsentligt, særegent og vigtigt vindue for kunsten.

Venlig hilsen

AKADEMIRAADET