Eckersberg Medaillen 2003

Maler
Peter Bonde


Peter Bonde er maler. I sit værk søger han at rykke grænserne for maleri, få det til at flytte sig og bevæge sig væk fra fokusering på motivet.

På lærredet er der ofte indsat fotografier, der i brudstykker skinner igennem en malet membran, der som et skylag skiller motiv og verden. Malerierne kommer derved til at forholde sig til rummet omkring dem.

Rummet har Peter Bonde udfordret på forskellige måder. Eksempelvis ved at hænge malerier i varierede størrelser helt tæt ved siden af hin­anden, så aflæsningen kommer til at foregå i et forløb. Og på sin sidste separatudstilling ved at placere alle malerierne på bukke, så de dannede et horisontalt lag i rummet med bare en smal gang omkring “bordet” på tre af siderne. Maleriet blev til rum.

Peter Bonde bruger ofte tekst i de ensfarvede farveflader, hvor hvert penselstrøg er tydeligt. Eller han maler motivet op i én farve og som i én streg, så det står og lyser som et efterbillede. Maleriet refererer til noget uden for sig selv.

Med en særegen æstetik, der både er rå og nænsom, formår Peter Bonde at skabe malerier, der på deres egen måde bliver smukke, men også gådefulde.

For sit arbejde med maleri udmærkes Peter Bonde med Eckersberg Medaillen.