Eckersberg Medaillen 2001

Arkitekt
Knud Fladeland Nielsen


Arkitektur skal opleves. Ikke gennem ord, tegninger, modeller eller billeder, men ved rent fysisk at være til stede i landskabet, byen, rummet. Røre ved væggen, se gennem vinduet – indsnuse stemningen med alle sanser.

Dette kræver imidlertid, at værket er realiseret. Og langt fra alle gode tanker bliver virkeliggjort i disse år.

Det er blevet sværere for den yngre generation at trænge igennem tidens nye systemer af EU-prækvalifikationer med krav om referencer og omsætning. Visionerne bliver på papiret, mens Tordenskjolds godt prøvede soldater skiftes til at holde rejsegilde.

Arkitekten Knud Fladeland har, så vidt vides, aldrig bygget et hus, men har i 15 år været placeret på scenen som en fagligt engageret, fornyende arkitektbegavelse, der med stribevis af projekter, modeller og præmieringer gang på gang har været ”lige ved”.

Fra 1. præmie i begge de store havnekonkurrencer i København og Aarhus, til projekter for små og store huse – senest 2. præmie for Operaen i Oslo og 1. præmie for Hotel Pro Formas kunsthus i Ørestaden – stræber han efter en æstetisk afklarethed indenfor en sammensat, ofte kompliceret komposition. For sin vedholdende evne, til at bygge nye og flere oplevelsesmæssige værdier ind i vor tids nøgterne arkitektursprog, udmærkes Knud Fladeland Nielsen med Eckersberg Medaillen.