Eckersberg Medaillen 2005

Arkitekt
Steen Høyer


Steen Høyers projekter og værker handler om landskaber. Landskab forstået i tre dimensioner, som både proces og program for et fælles medmenneskeligt anliggende: I bredden trækker samfundshistorien komplekse opdelinger og strukturelle spor, dybden giver sig til kende i geologisk og botanisk form og forstand. Og endelig må vi langt hen tro på fremtidens højde, igennem landskabernes spejlinger af tidens dynamik og foranderlighed.

I den nyligt afholdte konkurrence om Nørrebroparken, hjemdrog Steen Høyer både 1. og 2. præmie. Begge projekter er usædvanligt præcise. Både i vurderingen af hvilke, men også hvor få midler, der i dag behøves for at etablere en park, der er anvendelig, almen og har kunstnerisk relevans.

Steen Høyer, der har rod i den elegante og knivskarpe minimalisme, vi kender fra kæmperne Sven-Ingvar Andersson og C.Th. Sørensen, har med 1.præmien anslået en ny og mere aformel stil. Godt nok etableres parkens grundtræk som tætte tværgående beplantningsbånd og løvhegn. Men den enkle opbyggelighed og tilsyneladende normalitet sættes hårdt i relief af plantevalgets artsrigdom: Lystfyldt mangfoldighed blandes med mangedobbelt diversitet – og blandingsbotanikken sættes bogstaveligt til at blomstre en park frem. En park med en så determineret blandingskultur spejler regulært tidens dynamik og foranderlighed – som både proces og program for et fælles medmenneskeligt anliggende. Herfor udmærkes Steen Høyer med Eckersberg Medaillen