Eckersberg Medaillen 2006

Arkitekterne
Signe og Christian Cold – Entasis


Arkitekterne Signe Cold og Christian Cold – grundlæggerne af tegnestuen Entasis – fik ikke mulighed for at besvare spørgsmålet hvordan fremmer vi arkitekturen som kunstart, der var titlen på Akademiets konference i februar.

Men gennem deres arbejder viser de svaret.

Det indbefatter ikke begreber som prestige eller ekspresivitet men handler alene om den storhed, der har sit stilfærdige afsæt i den omhu, følsomhed og talent opgaven er tildelt under skabelsen.
Byggeri bliver til arkitektur i krydsfeltet mellem det indlevede kombineret med den faglige kompetence, mens den kunstneriske dimension alene udspringer af det kunstneriske talents formåen.

Så nu midt i en tid med meget byggeri og megen pragmatisk tænkning fører Entasis helt deres egen afstemte dialog med arkitekturen som kunstart ud fra de klare værdibegreber, vi måske er på vej til og meget vel kan miste.

Deres arkitektur er ligesom ikke til diskussion og har en særlig forankring i en materialitet, der bevæger sanserne i feminine og maskuline overleveringer. Gennem deres værker stemmer de arkitekturens sande væsen, der bevæger os, og får den til at blive bygningskunst på højt niveau.

For denne evne og for deres bygningsværker: hovedindgangen til ZOO, udbygningen af Kildeskovhallen, daginstitution på Vesterbro og Svanemøllens kaserne tildeles Signe Cold og Christian Cold Eckersberg Medaillen.