Eckersberg Medaillen 2010

Arkitekt
Thomas Carstens


Nørre Vosborg er et fint herregårdsanlæg i Vestjylland med en kontekst af voldgrav og lange enkle avlsbygninger. Parallelt med den store nordlade fra 1788 ligger et nyt hotelbyggeri. Mens de gamle kontekst-bygninger står som karakteristiske dybrøde tegllængehuse med solide stenfundamenter og stråtækte tage, er den nye knap 120 meter lange hotelbygning klædt helt i træ.

Hotelbygningen er med imponerende og eksemplarisk enkelhed indpasset i det historiske miljø, uden at man et sekund tvivler på, at det er en bygning af i dag. I en kategori, hvor forbillederne er få, er der her lyttet til det gamle anlægs struktur og den kraftfulde energi fra kompakte bygningskroppe, som afsæt for det nye hotelbyggeri.

Den nye længebygning er gennemført konsekvent: Den ydre figur står helt frem som form, klædt i træ fra top til tå. Med den monokrome farve og rene materialitet finder bygningens skarpe volumen en simpel monumentalitet, der forbinder bygningen med det oprindelige anlæg, klart adskilt i kraft af detaljernes tid og sprog.

På grund af sin enkelhed er bygningen kompromisløs og kompleks, hvor den kompakte og gennemførte form og ligefremme tone kun kan være opnået igennem standhaftighed.

For denne fine bygning tildeles Thomas Carsten Eckersberg Medaillen