Eckersberg Medaillen 2010

Billedhuggere
Kirsten Dufour og Finn Thybo Andersen


I slutningen af 60-erne var Finn Thybo Andersen medinitiativtager ved etableringen af Kanonklubben, den professorløse skole på Kunstakademiet i København med vægtning på kollektivt arbejde. På den professorløse skole lavede de begge happenings og eksperimental film. F.eks. var Kirsten Dufour med til at lave den første kvindeudstilling i Danmark, som hed 7 Damebilleder.

Med Kirsten Dufours individuelle kunstarbejde forenes det politiske med det æstetiske – ofte i et digitalt udtryk. Finn Thybo Andersen arbejder med skulptur i det udvidede felt og anvender fotografi til at dokumentere gåture i det offentlige rum.

Hver især og sammen er de banebrydende kunstnere, som udvider kunstbegrebet og eksperimenterer med kunstens betydning i grænseområder. F.eks. allerede i 70-erne lavede de en kunstnerisk intervention TTALøgstør, som bestod i at indsamle genbrugt tøj og sende til den tredje verden i Afrika.

Kirsten Dufour og Finn Thybo Andersen tager initiativ til kunstprojekter, hvori beskueren får en anden rolle og bliver medaktør. Her kan nævnes deres fælles kunstprojekt og kollektivet YNKB, som står for Ydre Nørrebro Kunst og Kulturbureau. I fællesskab lavede de projektet: Reparation Repair, hvor forskellige mennesker har repareret deres egne personlige genstande og fotograferet dem. Alle fotos indgår i en publikation, hvor Dufour og Andersen skriver: ved genbrug og reparation renoveres forbrugsgenstande som vi holder af. Det er en måde at værdsætte ting, som får en anden betydning og ny æstetik, når de som masseproducerede forbrugsartikler bliver bearbejdet på ny som enkeltstående objekter.

YNKB har, sammen med kunstnergruppen Parfyme, lavet et kunstprojekt ”Peoples Museum” i Palæstina i samarbejde med palæstinensiske kunstnere. Projektet er en anden måde at lave et museum på og handler om, hvordan mennesker vil præsentere sig selv. Således repræsenterer museet en samling af emner, historier og minder fra et specifikt lokalt område i Palæstina.
For disse og mange flere projekter – og for deres enestående kunstarbejde udmærkes Kirsten Dufour og Finn Thybo Andersen med Eckersberg Medaillen.