Eckersberg Medaillen 2012

Billedkunstnerne
Michael Elmgreen og Ingar Dragset


Kunstnerduoen Elmgreen & Dragset har eksisteret siden 1995. Gennem årene har duoen udforsket forholdet mellem kunst, arkitektur og design. Sammen har de udtænkt og gennemført radikale storskalaværker, opført prægnante performances og skabt en løbende serie af kompromisløse værker med titlen ”Powerless Structures”. Elmgreen & Dragset har konstrueret arkitektoniske rum, blotlagt magtstrukturer og indlagt nye strukturer.

Vi er som beskuere blevet udfordret, og duoen udfordrer vedvarende forholdet mellem kunsten og dens institutioner. På Louisiana gennembrød de med vippen fra 1997 kunstmuseets panoramarude, i Berlin i Tiergarten i 2008 har de opført et mindesmærke for homoseksuelle ofre for Nazi-regimet, en klods, en kortfilmsekvens, et kys, et monument æstetisk forbundet med Peter Eisenmans Holocaustmonument på den modsatte side af gaden. I 2001 skabte duoen en halvt nedgravet modernistisk kunsthal ved Istanbul Biennalen, og midt i Texas’ tørre ørken har de i 2005 opført en Prada butik — aldrig åben. På den fjerde sokkel på Trafalgar Square i London står nu en bronzeskulptur af en dreng ridende på en gyngehest. Listen over værker af Elmgreen & Dragset er omfattende.

For de mange præcise, elegante, bizarre indgreb og forskydninger, og duoens særlige evne til at forbinde konceptuelt med umiddelbart, tildeles Michael Elmgreen og Ingar Dragset Eckersberg Medaillen.