Eckersberg Medaillen 2013

Billedkunstner
Bodil Nielsen


Bodil Nielsen modtager i 2013 en Eckersberg Medalje for sine mangeårige eksperimenterende undersøgelser af farvens form, udstrækning og lys i en malerisk kontekst.

Bodil Nielsen maler og bruger farven på fladen og i rum-udsmykninger. Hun organiserer den i geometriske figurer: kvadrater, trekanter, parallelogrammer osv.

Men hendes farver lukkes ikke inde i de stramme konstruktioner, nej, de lyser sfærisk op – de blusser og synes at forstøves ud i rummet og komme beskueren i møde.

Samtidig danner de rytmer og rum på deres enten lille eller meget store flade. Denne flade er delt op, nogle gange helt simpelt med en trekant, andre gange mere kompliceret. Men denne tilsyneladende nøgternhed modarbejdes af den flossede overgang, der hvor to farver mødes. Farverne ”bløder” ind i hinanden, der opstår en næsten kødelig interaktion, og de danner her en ru stoflighed og en intens tilstedeværelse.

Når man ser en udstilling af Bodil Nielsen viser hun os, hvordan hun er i stand til at komponere installeringen af sine værker således, at man som beskuer overvældes af farver, rytmer, lys, stringens og åndelighed.

For denne store indsats anerkendes Bodil Nielsen med Eckersberg Medaljen.