Eckersberg Medaillen 2014

Billedkunstner
Jesper Just


Jesper Justs kunstværker besidder en særlig, sjælden, sælsom kraft. Det ligner rigtige spillefilm, mesterligt filmet og komponeret med en blændende filmisk visualitet. Intense og kondenserede billeder, knivskarpe nærbilleder, dvælende kameraføringer. Just skaber berusende, komplekse, sensitive og overraskende fortællinger; kunstfilm der kredser om tabuer og udfordrer stereotypier. Uafrystelige, eksistentielle, forunderlige fortællinger. Usædvanlige handlinger i usædvanlige omgivelser.

På Biennalen i Venedig havde Jesper Just i sommer forvandlet den danske pavillon til et kunstværk i særklasse med sin totalinstallation Intercourses. Fem video-projektioner, planter og betonbrokker. En replika af Paris opført i en provins i Kina spillede hovedkarakteren på projektionerne. Et fatamorgana i disen, en kopiby med bygningsfragmenter, der flyder — forladt eller ufærdig. Tre franske, sorte skuespillere på scooter rundt i byen standser og lytter til byens vægge og mure. De fem sekvenser holdes sammen af arkitekturen og lyden af vinden, der fanges i tomme flasker.

Allerede inden man trådte ind i den ombyggede pavillon oplevede man en forskydning og en kropslig desorientering, som fortsatte og forsætter i de uendeligt smukke, stemningsmættede billeder. Just mestrer at koble et menneskes indre følelsesliv med ydre landskaber og arkitektur og danne dragende, rørende, fremmedartede, mystiske fortællinger.

Jesper Just tilkendes Eckersberg Medaillen for sin eminente evne til at skabe gådefulde værker, som er svære at glemme.