Eckersberg Medaillen 2014

Billedkunstner
Kirstine Roepstorff


Billedkunstneren Kirstine Roepstorff arbejder med papir, saks og udklip fra alverdens aviser og tidsskrifter. Broderede tæpper og garn, fotokopier, silketryk, perler, pailletter og confetti…..ja, der er næsten ingen ende på, hvad Roepstorff kan bruge som råstof i sit billedunivers. Collager der sprudler af farver, udadvendthed og fortællelyst, men altid flyder en underliggende politisk og kritisk åre ind og ud af værket. Som et clash mellem indhold og form — det hele holdes sammen af limklatter og knappenåle.

Ligeså skrøbelig som collagens mange lag af forgængelige materialer er, ligeså stærkt forføres vi af det liv og den dynamiske kraft, udtrykket giver fra sig. En af hendes figurer op gennem årene er en hund med navnet Loss. En anden figur er en kvinde med navnet Balance. De dukker op på billedfladen sammen med alt muligt andet fra Roepstorffs overskudslager – det vrimler rundt i et frit og poetisk univers. Nye betydninger opstår, og vi bliver frisat til vores egen oplevelse og tolkning. Hendes kunst er blevet kaldt samfundskritisk, feministisk og meget mere, men Kirstine insisterer altid på friheden. Det er appropriationskunst, når den er allerfinest.

For dette mod til at insistere på friheden i nuet og til at turde vise skrøbeligheden såvel som skønheden anerkendes Kirstine Roepstorff med Eckersbergs Medaillen.