Eckersberg Medaillen 2016

Billedkunstner
Joachim Koester


Joachim Koester beriger os med sine komplekse og intellektuelt udfordrende værker.

De har ofte form af film eller fotografi og kan fremstå som storslåede, scenografisk stærke installationer. Disse installationer omslutter beskueren og danner et reelt fysisk rum, som også har en indvirkning på beskuerens krop og psyke og dermed det indre rum.

Joachim Koesters værker balancerer mellem det fiktive og det dokumentariske, mellem det registrerende og det imaginære. Han viser os ofte steder eller ruter som enigmatiske personer har beboet eller betrådt. Han følger i deres fodspor. Han navigerer i en selvudvalgt “psykogeografi” og fascineres af, hvad der sker, når kroppen og bevidstheden taber kontrol; når bevidstheden udvides eller magien træder ind.

Koester rejser i sine værker på tværs af tiden og sindet. Man kan sige, at han ophæver tiden ved hele tiden at relatere sin historiske dokumentation til individets, og dermed beskuerens, oplevelser.

Sol LeWitts berømte citat kunne være skrevet til Joachim Koester:”Conceptual artists are mystics rather than rationalists”.

Hans fintfølende og selektive historiske seismograf resulterer i værker, der forundrer, foruroliger og fascinerer os. Derfor modtager Joachim Koester Eckersberg Medaillen i dag.

Værker vist i forbindelse med modtagelsen