Eckersberg Medaillen 2017

Arkitekt
Terese Erngaard


Terese Erngaard hører til de arkitekter, der er kendt for at være god til noget, og anerkendt for noget helt andet. Som partner i den schweiziske tegnestue Diener & Diener, udfylder hun rollen som den loyale tegnestuechef, hvis arbejde udføres helt på linje med firmaets officielle, arkitektoniske strategi. Terese Erngaard er diskretionen selv og derfor mindre kendt i offentligheden. Men det er vel også det, diskretion handler om. Uden Terese Erngaard var projekterne ikke blevet, som de blev. Uden Terese Erngaard havde de ikke haft den kraft og prægnans, som løfter projekterne til et usædvanligt højt niveau.

Renovering, ombygning og nyindretning af Naturkundemuseet i Berlin har siden år 2000 hørt til én af Terese Erngaards hovedopgaver. I 2010 afsluttede hun genopførelsen af museets østfløj, en løsning, der falder uden for tegnestuens øvrige projekter. Terese Erngaards æstetiske kunnen fik her frit løb.

Naturkundemuseet ligger i en 1800-tals bygning, der blev ramt af en brandbombe under 2. Verdenskrig. Terese Erngaard helede såret med en afformning af det omgivende murværk inklusive vinduer og sprosser, der blev afstøbt som et betonrelief og indsat som en smukt tilpasset tandkrone. Ved nyindretningen blev museets meget store zoologiske samling af pattedyr og fisk, som opbevares i sprit, samlet på tre etager i fantastiske rum inde bag den nye præfabrikerede betonkonstruktion.

For sin evne til at arbejde disciplineret, konsekvent og empatisk med landskab, by eller et historisk forlæg, hædres Terese Erngaard med Eckersberg Medaillen.

Værker vist i forbindelse med modtagelsen