Eckersberg Medaillen 2022

Billedkunstner
Jacob Kirkegaard


Når billedkunstneren Jacob Kirkegaard arbejder i sin tidsbaserede praksis, bliver lyd & billede til flydende materialer. Og med dem fører han os ud i alverdens lyde – men også langt ind, til ukendte steder – som fx vores indre øre.

Jacob Kirkegaard præsenterer sine værker på forskellige lydfestivaler, men også i sammenhæng med billedkunst, hvor lyden får en ekstra rumlig dimension. Ofte i nøgne rum med elektronikken blotlagt og sårbar, til tider med forhæng, farvet lys og tåger. Eller endda som videokunst, hvor lange passager af enkelte framings viser et udsnit af verden. Så udramatisk og så intenst, at der opstår en form for synæstesi, hvor lyd bliver til farve, og farve til rumklang.

Jacob Kirkegaard vælger omhyggeligt sine tematikker. Isbræen i Grønland som kælver, Tjernobyls forgiftede og forladte rum, dødens mange processer eller grænselandet mellem USA og Mexico, hvor den meterhøje jernmur klinger af både poesi og anvendt magt.

Dybt under Jacob Kirkegaards arbejde ligger et livsfilosofisk holdepunkt om stedets ånd, om det, som kan vristes ud af virkeligheden for den evigt ind-spørgende bevidsthed og det opsøgende øre. Jacob Kirkegaards praksis afslører skjulte lyde/mislyde, lyde der fortæller os om det at være et sansende menneske.

Vi bliver med-digtende i det lyd-prospekt, som Jacob Kirkegaard skaber for os. Det rører os. Derfor modtager Jacob Kirkegaard Eckersberg Medaillen i dag.

Værker vist i forbindelse med modtagelsen