Eckersberg Medaillen 2022

Billedkunstner
Henrik Olesen


Det er bare et eksempel, men:
Denne og andre hædersbevisninger er tidligere tildelt kunstnere, der næppe ville have eksisteret uden Henrik Olesens engagement og generøsitet, eller uden Henrik Olesens eksempel.

Det er bare et eksempel, men:
Udstillingen Farvel til forældrene gav os så godt som hele kunsthistorien, inklusive H.C. Andersen, som queer – ikke som noget udgrænsende og identitetsbekræftende – netop ikke det, men som forståelse af en større verden, som det modbillede, kunst er.
I den forstand viste udstillingen os kunsthistorien som kunst, hvilket jo ikke burde være så overraskende. Men det var det.

Det er bare et eksempel, men:
Dette land er vel det eneste, der har et ord for hadet til kunst. Måske er det lidt nemmere – eller anderledes – når man har forladt landet og opnået en international karriere. Men det er stadig ikke let eller gratis at holde sit arbejde konsekvent gennem alle de kompromiser, en karriere byder på. Det er, kort sagt, faktisk ikke nemt at lave kunst i de systemer, der skulle facilitere den. Men Henrik Olesen formår det.

Det er bare et eksempel, men:
Det er et eksempel til efterlevelse.

Det er bare et eksempel, men:
For sit vedholdende, intelligente, kompromisløse, sjove, menneskelige … arbejde – for sin kunst, kunne Henrik Olesen for eksempel få Eckersberg Medaillen.

Værker vist i forbindelse med modtagelsen