Eckersberg Medaillen 2024

Billedkunstner
Jessie Kleemann

Jessie Kleemanns arbejde spænder fra performance og lyrik over skulptur og video til maleri. I et udvidet felt overskrides grænserne mellem medierne og det er ikke det eneste, der overskrides. Fremmedgørelsen, genkendelsen og det grimmes æstetik er centrale virkemidler i Kleemanns værker.

Sælspækket i performancen Orsoq har måske nok en central betydning i den dansk-grønlandske kolonihistorie, men det er også et fysisk og sanseligt materiale, som frastøder og fascinerer. Hud møder spæk. Tang og tænder dukker op i konstant skiftende former og ud af deres iboende betydninger vokser nye kraftfulde udtryk for en virkelighed, hvor andethed, tab og rå skønhed smelter sammen. I Jessie Kleemanns værk mødes kroppen, mytologien og geopolitikken i en eksistentiel nødvendighed, der udspringer af kroppens erindring. 

Over for en gigantisk hundeslæde, der hviler på dæk fra firhjulstrækkere og iriserende 3-D printede kamikker, falder mytologi og samtid sammen i et erindringspolitisk NU. Med titler som Arkhticós Dolorôs bæres der vidne, om det isbjørnen gennemlever i et landskab gennemtrængt af klimaforandringer. Det er ikke kun deres smerte. Den tilhører os alle sammen. Jessie Kleemanns værker holder et spejl op foran os som betragtere. Her er ingen tryg afstand til virkeligheden. Her står vi alle nøgne over for klimakatastrofen og kolonialismens dybe sår. Siden Jessie Kleemann som 18-årig trådte ind i Tuukaq Teatret i Fjaltring og valgte kunsten som sit virke, har hun været en stemme, vi har brug for og en pioner i grønlandsk og dansk kunst.

For dette stærke og frygtløse arbejde tildeles Jessie Kleemann Eckersberg Medaillen i 2024.