Franciska Clausen Medaljen 2017

Billedkunstner
Marie Søndergaard Lolk


Caput mortum hedder farven på latin. Også kendt som dodenkop. En vidunderlig brunviolet farve, som vi bl.a. kan se på Thorvaldsens Museum, hvor farven fremhæver Thorvaldsens hvide skulpturer. Sidste sommer kunne man samme sted yderligere se en helt usædvanlig udstilling. TEMPLATE hed udstillingen. Og smuk var den. Meget smuk. Skabt af Marie Søndergaard Lolk.
Marie Søndergaard Lolk gik med udstillingen TEMPLATE i dialog med både museet og med Thorvaldsens hvide skulpturer ved netop at benytte den brunviolette farve sammen med en hvid. Et helt essentielt greb, der både gjorde, at Lolks malerier næsten forsvandt, men på et andet plan også skød en kontemporær og velgørende kile ind mellem museum og Thorvaldsen, så oplevelsen af skulpturerne pludselig fik en helt anden dimension. Her havde Lolk nemlig lavet maleriske interventioner, der netop synliggjorde processen i et forudgående skulpturelt arbejde. Der var spor af skruehuller og skabelonklodser, der var malerester og andre pastose smørrerier. Alt det rå og alt det tiloversblevne blev vist frem i lyset, nøgent og skrøbeligt – og så netop i rummene med skulpturerne Venus, Vulkan og Amor! Hvor befriende!
Denne dialog fremstod umådelig poetisk og sanselig i al sin tysthed. Ydmyg og underspillet, men intelligent og stærkt dragende.
For dette mod til på overbevisende måde at lægge arm med gamle Thorvaldsen og det smukke historiske museum hædres Marie Søndergaard Lolk med Franciska Clausen Medaljen.

Værker vist i forbindelse med modtagelsen