Franciska Clausen Medaljen 2022

Billedkunstner
Nina Beier


I en stor, gammel lade på det tidligere gods Rønnebæksholm ved Næstved udspiller sig et stærkt sanseligt scenarium. Væltede marmorløver ligger spredt på det 1200 m2 tiltrampede, mørke jordgulv. Løverne er dekoreret med små pytter af mælk og marmoræg i forskellige størrelser. I jordgulvet står nedgravede badekar, enten tomme eller småfyldt med marmoræg eller cigaretskodder.

I weekenderne befolkes laden af en flok midaldrende mænd, der siddende på løverne sender røgringe ud i det dunkle, stemningsmættede rum.

De brølende dekorationsløver, symboliserende styrke og magt – som de stærke dyr øverst i fødekæden – ligger nu som kælne kattedyr. De trætte arbejdsmænd i udtjente t-shirts får sig en velfortjent cigaret. En mager kat slikker mælken i sig.

Nina Beiers performative udstilling CAT COW fra 2021 er ladet med symbolsk gods. Alle genstande – fra ladens pastose historiske indramning til de hyrede midaldrende mænd eller de masseproducerede kitschobjekter – indgår i et stramt styret greb. Spændingen mellem det levende og det døde, det naturlige og kunstige, det organiske og forstenede gennemsyrer CAT COW, der vibrerer mellem den ene og den anden yderposition. Alt betyder noget specifikt. Alt indgår i et system, men i CAT COW bøjes og bukkes betydninger – og associationsrækken strækkes endeløst i en kompleks fortælling om magt, natur, udbytte og landbrug.

For dette storladne, fortættede og poetiske værk tildeles Nina Beier Franciska Clausen Medaljen.

Værker vist i forbindelse med modtagelsen