Jeanette Land Schou

Billedkunstner
Stiller op til Akademiet og JuryenJeg ønsker hermed at præsentere mig, som kandidat til Jury og Akademiet. Januar 2024

Min uddannelse og interesse
Jeg er uddannet fra Det Kgl. Danske Kunstakademi, men startede egentligt ud med teater og aktivisme. I en lang periode var videokunsten i fokus, og jeg havde en aktiv udstillingspraksis med dette i ind- og udland.
Siden min uddannelse på Kunstakademiet i København, har mit primære udtryk været i fotografiet. Kendetegnende for denne praksis er interessen for byens yderområder, dens ’terrain vague’ – for den antropocæne periode og dermed også den nyere diskurs set gennem teorikomplekset ’new materialism’.

Min igangværende kunstneriske proces
I bogen ’Vildveje’ fra 2022 undersøges et mindre område af Amager Fælled som et foranderlige stykke vild natur, presset af byens ekspansion. For nylig er interessen for samtidsarkæologi føjet til, så nu er jeg på Fælleden, ikke kun som observant naturbetragter, men også for at finde spor efter den nære fortid, bogstaveligt talt, med metaldetektor, spade og kamera. De hermed fundne objekter indgår i nye fotografiske stilleben og dioramaer, i en slags ’kultur/natur’ iscenesættelser.
Jeg er tilknytte Banja Rathnovs Galleri i København, men er ofte involveret i kunstnerstyrede/kuraterede sammenhænge, da jeg sætter stor pris på de kunstneriske samarbejder.

Min erfaring med Akademiraadet
I perioden 2020-23 var jeg aktiv i Akademiraadet, men dels kom jeg ind som suppleant midt i en periode og dels måtte jeg forlade rådet før tid. Jeg havde arbejde fået på en højskole, som betød, at jeg ikke kunne deltage i det omfang jeg ønskede, hvorfor jeg fandt det mest ansvarligt, at en suppleant overtog min post.
Det betyder dog ikke at jeg har mistet interessen for Akademiraadet arbejde, hvorfor jeg tillader mig at kandidere til en plads i Jury og/eller Akademi. De 2 års arbejde i billedkunstsektionen, har også givet mig et indblik i de komplekse problematikker, som arkitektsektionen arbejder med, hvilket jeg tror kan være vigtigt for det tværfaglige samarbejde. Jeg mener derfor, at min erfaring fra selve rådsarbejdet, kan være til stor nytte for Akademiet.

Mine fokuspunkter
Jeg har med stor interesse deltaget i arbejdet om Akademiraadets synlighedsstrategi, og jeg vil meget gerne bakke op omkring ’udvalget for nye perspektiver’ og de opgaver som dette udvalg peger på. Selv om ikke alle tiltag er spritnye, vil de nye italesættelser kræve en aktiv og kvalificeret indsats fra kunstens aktører, både i lokale udvalg, i uddannelsesinstitutioner og i samfundet generelt. Jeg ser en oprustning af kunstens position og en plads til nye diskurser i en omskiftelig tid – en ny fortælling. Ud over dette kunne jeg ønske en fokus på den globale udvikling, værende klima eller krig, en fokus, som udviser en større solidaritet med folk, fagfæller og dissidenter, som kommer i klemme i tidens ubalancer.
Jeg har derfor et stærkt ønske og motivation for at arbejde for Kunstnersamfundet, som medlem af Akademiet.

Med venlig hilsen
Jeanette Land Schou