Kim Herforth Nielsen

Arkitekt
Stiller op til Akademiet og JuryenJeg er partner og grundlægger af 3XN. Siden starten i 1986 har været den kreative drivkraft i 3XN. Her fungerer jeg som kreativ direktør og er den overordnede ansvarlige for den arkitektoniske kvalitet fra idé til færdigt byggeri.

Jeg har været involveret i alle tegnestuens større projekter, heriblandt Quay Quarter Tower i Sydney, Fishmarket i Sydney, IOC’s hovedkvarter i Lausanne, Royal Arena, Den Blå Planet, Museum of Liverpool, Kulturhuset ‘Plassen’ i Molde, musikhuset Muziekgebouw i Amsterdam, FN Byen på Marmormolen i København og mange flere. Senest har Kim været involveret i det nye Shenzhen Naturhistorisk Museum i Kina samt det nye Fish Market i Sydney som begge er under opførelse.

Jeg startede i 2007 GXN, som er en selvstændig forsknings- og konsulentenhed under 3XN. GXN arbejder inden for adfærdsdesign og cirkulært design med det formål at fremme bæredygtighed (både miljømæssigt og socialt) i byggebranchen – herhjemme såvel som internationalt.  

Jeg og 3XN arbejder ud fra devisen om, at arkitektur påvirker vores adfærd, og vores adfærd igen påvirker arkitekturen. Det har derfor altid været mit ønske at skabe rammerne for større trivsel og samliv for de folk, som benytter bygningerne. Hver bygning skal gøre et sted bedre, end det var før der blev bygget eller transformeret.

Min store interesse i den rolle arkitektur har for det levede liv er også grunden til, at jeg stiller op i valget til Akademi og Jury 2024, som jeg også tidligere har været medlem af.

Akademiraadet har en vigtig og væsentlig indflydelse på det byggede miljø og sikringen af, at arkitekturen, der fylder vores offentlige rum, bidrager til fortsat forbedret livskvalitet.

Udenfor mit arbejde på tegnestuen, har jeg ofte været udpeget ofte som dommer i internationale arkitektkonkurrencer og er en flittig forelæser på arkitektskoler og universiteter verden over, ligesom jeg er en aktiv del af censorkorpset for Det Kongelige Akademi.

Jeg har herudover været bestyrelsesmedlem i det mere end 125 år gamle Van Alen Institute afdeling været formand for Van Alen International Counsel i New York samt er en del af ULI`s (Urban Land Institute) VIP-gruppe. 

Jeg er hædret med Ridderkorset, C.F. Hansen Medaillen og Eckersberg Medaillen.

I 2014-2017 blev jeg tildelt formandskabet for Statens Kunstfonds arkitekturudvalg.