N.L. Høyen Medaljen 2004

Kurator
John Hunov


Siden begyndelsen af tresserne har bankmanden John Hunov været en afgørende outsider i det danske kunstliv; først engageret medspiller og organisator af introduktionen af fluxus-bevægelsen i Danmark, især sammen med Tut og Addi Köpcke; så en vital del af miljøet omkring den eksperimentelle kunstskole, hvor et højdepunkt var Tabernakel udstillingen på Louisiana-museet og Arme og Beine udstillingen på Luzern Kunstmuseum.

Ud over mange udstillinger i Ung Dansk Kunst regi i rådskælderen med fx Rainer Rutenbeck, Blinky Palermo, Katarina Sieverding m.fl. ekskolefolk og fluxus-kunstnere, arrangerede han i Danergalleriet udstillinger med en række væsentlige unge, udenlandske kunstnere som Jörg Immendorf, Annette Messagier, Boltanski, Penck, Gilbert og Georg.
Og her introducerede han den nye fotokunst i Danmark.
Som af de første så John Hunov de nye vilde malere, han stod for den afgørende udstilling Under Nordstjernen møder den døddrukne rorgænger rådvildheden i Stockholm og Kunstforeningen i København.

Listen over glemte, oversete, men væsentlige kunstnere, som John Hunovs engagement har bragt frem i lyset, er lang, uforudsigelig og overrumplende, ligesom hans til tider beske, men præcise kritik af museumsverdenen, har skabt luft, hvor pænhed ellers dominerer. Raderforeningen gik heller ikke ram forbi og især oprettelsen af Addi Köpckes Mindelegat vil leve videre.

Et af de mange museer, John Hunov har samarbejdet med, er Gammel Holtegård. Her arrangerede John Hunov den første udstilling i Danmark med en så betydningsfuld billedhugger som Wilhelm Lehmbruch. Netop nu har han på Gammel Holtegård arrangeret udstillingen Mod Lyset med værker af Rudolf Steiner, Andrej Belyj, Jens Adolf Jerichau, Arild Rosenkrantz, Hilma af Klint, Kandinsky, Goethe og Martinus.
Det handler om musikken og det åndelige i kunsten. John Hunov var kurator, før begrebet blev opfundet. Hans evne til at se kunst, hvor akademikeren ser sten, er legendarisk.

For denne indsats med intuition, hjerte og næse for kunsten gennem et halvt århundrede udmærkes John Hunov med N.L. Høyen Medaljen.