N.L. Høyen Medaljen 2012

Kunsthistoriker Dr.phil.
Mikael Wivel


Kærtegn og knytnæve.
Karakteristik af Francis Bacon. Man er straks på.

Mikael Wivel er lidenskabeligt optaget af kunsten. Han skriver lige indlevet og vidende om Tizian som om Palle Nielsen og Bill Viola. Forholder sig umiddelbart, uden filter og afstand og med et egensindigt forhold til kunsthistorien. Under læsning af Wivel skifter kunstnere og værker positioner, usete kvaliteter trækkes frem.

Sproget er rigt på billeder og associationer.
Bacons malerier igen: smukke som blomster, hæslige som sygdomme. Om Ludvig Karstens selvportræt fra Kongens Nytorv: farven falder som slagregn på lærredet.

Wivel er kunsthistoriker, kritiker, kurator og journalist. I 70erne og 80erne knyttet til Information og Weekendavisen. Dr.phil. i 1999 på Niels Larsen Stevns om Lysets Tøven, i en årrække udstillingsansvarlig museumsinspektør på Ordrupgaard.

Wivels produktion er omfattende.
I 2008 udkom Dansk Kunst i det 20. århundrede, personligt vinklet med udgangspunkt i 7 af periodens mest markante kunstnere. Biografier om Kurt Trampedach og Preben Hornung, gruppeudstillingen Sjælens Spejl er eksempler på hans bredde. Og han viser sit mod til outsiderne med udstillinger bl.a. om William Skotte Olsen og om færøsk kunst.

For sin inspirerende formidling af kunstens mange udtryk tildeles Mikael Wivel N.L. Høyen Medaljen.