N.L. Høyen Medaljen 2013

Arkitekt
Thomas Bo Jensen


Arkitekten Thomas Bo Jensen blev for mere end tyve år siden grebet af murstenen under studierne på Kunstakademiets Arkitektskole. Hans projekter var flotte og nørdede murstensbygninger, der med autoritet viste, hvorledes denne håndholdte teglklump kunne stables, vendes, drejes, halveres og danne skygge, ornament, hvælv, bue og stik.

Med Ph.d.-afhandlingen “Murstenens ornamentale Vilje”, lektoratet på Kunstakademiet, artikler, anmeldelser og nogle få murstensskulpturer, har Thomas Bo Jensen i første omgang valgt forskerens, kritikerens og formidlerens kasket.

Det er en grundlæggende kærlighed til arkitekturen, der driver hans skriverværk. Når vi læser hans sværvægterbøger om henholdsvis P.V. Jensen-Klint og Inger og Johannes Exner, er det meget andet end mursten, det handler om.

Det er historien om tyngden, omhyggeligheden, kærligheden til rum, stoffet og atmosfæren, træghederne i stoffet og langsommeligheden i det gode håndværk, skrevet af en indsigtsfuld arkitekt. Ikke historiker, men én der deler fag med de portrætterede og som ikke er bange for at lade sine holdninger komme diskret til orde.

For sine fine bøger udmærkes Thomas Bo Jensen med N.L. Høyen Medaljen