N.L. Høyen Medaljen 2020

Redaktør
Karsten Ifversen


Karsten Ifversen er uddannet i filosofi og moderne kultur og det er måske derfor, han siden 2004 har dedikeret sit virke til at skrive om arkitektur. Arkitekturen udtrykker om noget vor tids kultur.

Han gør det med en usædvanlig indlevelse og kærlighed til bygningskunsten. Ikke alene har han skrevet i hundredvis af artikler om byen, byrum og værker i Politiken, men det er også blevet til mange indsigtsfulde bøger, der henvender sig til både et specialiseret publikum, men også til en bredere læserskare og som når længere ud end til de københavnske læsere.

Han forsøger altid at forklare, hvordan formgivning bliver til ved at redegøre for de mekanismer, processer og trends, der påvirker formgivningen. På den måde bidrager Karsten Ifversen til at bevidstgøre læserne om arkitekturens komplicerede væsen og dens kvaliteter.

Karsten Ifversens seneste bog Kapitalen, som er smukt illustreret af Jens Lindhe, vidner om et usædvanligt mod til at belyse de konflikter og rationaler, der ligger til grund for den eksplosive byggevækst, der finder sted i København lige nu. Han fremhæver de gode huse, men stiller sig kritisk over for det offentlige rums arkitektoniske mangler, som han ser som et direkte resultat af økonomisk grådighed. Det er en betydningsfuld bog til forståelse af det nye København.

Gennem årene er det også blevet til talrige fortællinger om enkeltpersoners livsværk, som for eksempel Finn Juhls og om tegnestuen Lundgaard & Tranbergs projekter. Det er vigtige udsagn om netop deres værkers tilblivelse.

For sin værdifulde forfattervirksomhed og sit utrættelige fokus på kultur og æstetik tildeles Karsten Ifversen N.L. Høyen Medaljen.

Værker vist i forbindelse med modtagelsen