N.L. Høyen Medaljen 2024

Kuratorisk Aktion
Tone Olaf Nielsen og Fred Hansen

Man kan hævde, at al kunsthistorie er et overgreb på kunsten – ganske vist oftest et velmenende overgreb, begået ud fra de bedste intentioner, men ikke desto mindre et overgreb. Kuratering og formidling former, hvordan vi ser kunsten, hvilken kunst vi ser og ikke mindst, hvordan kunsten og kunstnerne repræsenteres. Det er med en klar bevidsthed om denne magtposition, at Kuratorisk Aktion, som består af Tone Olaf Nielsen og Fred Hansen, siden 2005 har udført et banebrydende arbejde for at omsætte kritisk repræsentationspolitik i kuratorisk praksis.

Kuratorisk Aktion har arbejdet med tidsligt udstrakte kunstprojekter, i et forpligtet engagement og med en etos båret af vedholdenhed og opmærksomhed. De har produceret Rethinking Nordic Colonialism et udstillings- og dialogprojekt, der bevægede sig mellem Grønland, Island, Færøerne, Sápmi og det øvrige Norden, med over 50 kunstnere og teoretikere, der udvekslede postkoloniale erfaringer og dekoloniale strategier.

De har produceret Tupilakosaurus: Pia Arkes opgør med kunst, etnicitet og kolonihistorie, der fyldte Den Frie udstillingsbygning, greb ind i Nationalmuseets inuitiske samling og posthumt dokumenterede Arkes livslange engagement med tavsheden om relationerne mellem Grønland og Danmark og slog Arkes internationale betydning fast i bogværket af samme navn.

Siden etablerede de det internationalt roste CAMP/Center for Migrationspolitisk Kunst, som var placeret i det uafhængige medborgerhus for flygtninge og asylansøgere, Trampolinhuset. Her producerede CAMP udstillinger om fordrivelse og migration af kunstnere med flygtninge- eller migranterfaring. Kuratorisk Aktion har med dette arbejde sat nye standarder for kritisk og forpligtende kuratering og formidlingsarbejde.

For dette og for deres store personlige indsats tildeles Kuratorisk Aktion N.L. Høyen Medaljen i 2024.