Ruth og Finn Torjussens Legat 2009

Billedkunstner
Søren Martinsen


Fonden har tildelt billedkunstneren Søren Martinsen årets hædersgave på 82.000 kr., som anerkendelse for kunstnerisk værdifuld indsats og med følgende motivering:

Søren Martinsen markerede sig først med videoværker som “Into the Freetown” (1996) om Christiania og  “Skygger og Magi “ (1999) om det københavnske kunstmiljø.

I de senere år har maleriet stået stærkt – tematisk og motivisk med udgangspunkt i det omgivende miljø.

Naturscenerier – skoven – landskabet – mennesketomme, men med en symbolistisk indgang til menneskelig erkendelse. Søren Martinsen maler steder, der afspejler en mental tilstand – det skræmmende og tiltrækkende i ensomheden og konfrontationen med sig selv.

Dialogisk står videoværkerne – især i “SE-LVP-ORT-R-ÆT” – som på udstillingen “Country song” I X-rummet på Statens Museum for Kunst I 2008.Den selvbiografiske video er en fortælling om flytning fra storbyen, stress og lykkepiller og ud på landet med familien. Et hudløst ærligt men også humoristisk iscenesat portræt af et nutidigt kaotisk menneske. De store landskabsmalerier kommer i sammenhængen til at fremstå som den psykologiske kontrast, der både foruroliger og fascinerer.

For sin særlige og konsekvente kunstneriske indsats tildeles Søren Martinsen dette hæderslegat.