Ruth og Finn Torjussens Legat 2013

Billedkunstner
Ann Lislegaard


Fonden har tilkendt billedkunstneren Ann Lislegaard årets hædersgave på kr. 60.000,- som anerkendelse af værdifuld kunstnerisk indsats med følgende motivering:

Billedkunstneren Ann Lislegaard tildeles Ruth og Finn Torjussens Legat i 2013 for sit intense arbejde med installationsværker skabt på tværs af forskellige medier.

Ann Lislegaard er i sine videoinstallationer, fotografier, 3D—animationer, lyd- og lysværker optaget af, hvordan den omkringliggende verden påvirker både bevidsthed, køn og selvopfattelse. Hendes installationer fremstår som selvstændige universer baseret på antydninger og referencer til science fiction-genren. Gennem relaterede rekvisitter, mystik og symbolsprog arbejder hun med det spekulative, der findes i denne genres uforudsigelige fremtidsvisioner.

Litterære og filmiske afsæt er afgørende for processen og værket – manipulerede soundtracks fra film af Godard, Truffaut eller Tarkovsky – tekster fra bl.a. Joanna Russ, J.G. Ballard og Ursula K. Le Guin er eksempler. Hendes særlige optagethed er bl.a. baseret på ”at man kan generere verdener, som er grundlagt på andre måder, end det vi er vant til” – og at alt kan ske.

Arbejdet med rum – i denne særlige drejning mellem det filmiske – det litterære – det abstrakte og det fremtidige – er grundlaget for Ann Lislegaards særlige og intense værker og for dette tildeles hun årets hædersgave.