Ruth og Finn Torjussens Legat 2013

Billedkunstner
Jesper Christiansen


Fonden har tilkendt billedkunstneren Jesper Christiansen årets hædersgave på kr. 60.000,- som anerkendelse af værdifuld kunstnerisk indsats med følgende motivering:

Jesper Christiansen modtager i 2013 Torjussens Legat for sit væsentlige bidrag til at genfortolke og udvikle maleriet som medie, fortælling og tegn.

Hans værker er komplekse konstruktioner som på samme tid arbejder med at ligge på fladen – på selve lærredets overflade (og gør opmærksom på dette forhold med en ”grid-opdeling”), og opretter en perspektivisk indrejse i rummet. Dette rum kan være et konkret rum fra Jesper Christiansens eget hjem, fx hans glasveranda med potteplanter, eller det kan være forfatteren Virginia Woolfs arbejdsværelse.

 I det hele taget benytter Jesper Christiansen sig af en mængde citater af og om for ham væsentlige figurer i musikken, litteraturen og billedkunstens verden. Citater der både kan fremstå som skrevne ord og som objekter tæt på den pågældende person, fx tekopper og bøger. Det kan også være forsiden på et LP cover.

 På denne måde ender malerierne med at være bærere af mange informationer og mange referencer, samtidig med at de fremstår som yndefulde, ornamentale konstruktioner, hvor de forskellige malingslags transparens giver dem en form for svæv. De vil meget på samme tid og det lykkes for Jesper Christiansen i sine værker at samle alt dette på overbevisende måde, både æstetisk og indholdsmæssigt.