Ruth og Finn Torjussens Legat 2015

Billedkunstner
Jytte Høj


Fonden har tilkendt billedkunstneren Jytte Høy årets hædersgave på kr. 84.900,- som anerkendelse af værdifuld kunstnerisk indsats og med følgende motivering:

”Hvis man konsekvent følger noget logisk, så har man et værktøj, der kan føre en langt ud over fantasiens begrænsning” (Jytte Høy, 2009).

”Omdrejningspunktet i Jytte Høys kunst er tanke og idé. En stringent logik accelereres i kunstnerens arbejder frem til det enestående. Tankernes klarhed former værkerne, en stærk og nysgerrig vilje mærkes. Mangfoldigheden er stor og frodig. 

Tekst og bogstaver er hyppige elementer i Jytte Høys komplekse værker. I ”Et historisk alfabet til dig” danner bogstaver således ramme om fortællingen med et særligt blik på historien. 

Jytte Høys inspiration kommer mange steder fra. ”Fredens Struktur” (2003) har sit udspring i ternede skriblerier på et klatpapir, som stammer fra fredsforhandlingerne efter 1. Verdenskrig.  Klatpapiret findes på Imperial War Museum i London, og for Jytte Høy har det bl.a. været med til at danne gitterværket på et af værkerne på udstillingen.

Også i værket ”Det ternede fællesskab” (2003) trækkes der en forbindelse til klatpapiret. Som del af værket udstilles en stabel fotografier, som alle et eller andet sted i motivet indeholder tern, og publikum, der bærer noget ternet, må tage et foto.

Grænsen mellem publikum og værk er i spil.   

 ”Gum Tree” (2014) består af et højt metalstativ, hvor publikum under ferniseringen bliver inviteret til at tilføje skulpturen tyggegummi med forskellig smag og farve. 

Jytte Høys værker snor sig om deres egen skæve logik. De opleves imødekommende, inddragende og rummer ofte en underfundig humor.

Der udtrykkes en sjælden og kraftfuld originalitet i Jytte Høys værker og for dette enestående, væsentlige og alsidige arbejde tildeles Jytte Høy Torjussens Legat 2015.”