Ruth og Finn Torjussens Legat 2017

Billedkunstner
Kirsten Justesen


Fonden har tilkendt billedhuggeren Kirsten Justesen årets hædersgave på kr. 71.600,- som anerkendelse af værdifuld kunstnerisk indsats og med følgende motivering:

”Kirsten Justesen modtager i 2017 Torjussens Legat for sit distinkte, unikke og banebrydende kunstneriske pionerarbejde.

Med et udgangspunkt som billedhugger har hun for længst sprængt den klassiske modus operandi. Hun inddrager og anvender sin egen krop som aktivistisk levende objekt. Den kvindelige krop (Justesens egen) er altid til stede i værkerne, enten reelt eller repræsenteret ved de rekvisitter, som er eller har været knyttet til den, fx køkkenredskaber.

Justesens værkproduktion består af mange forskellige medier såsom foto, video, performance, installation, skulptur og relieffer. Kendetegnet for den er, at den formår at forene en højt udviklet æstetisk formsans og bevidsthed med et eksistentielt og kønspolitisk indhold. Justesens mangeårige undersøgelser af kroppen som form, køn og kulturelt objekt har resulteret i en lang række vigtige og ikoniske værker, som høster anerkendelse nationalt og internationalt.”