Ruth og Finn Torjussens Legat 2022

Billedkunstner
Anne Haaning


Fonden har tilkendt billedkunstneren Anne Haaning årets hædersgave på kr. 33.000,- som anerkendelse af værdifuld kunstnerisk indsats og med følgende motivering:

Anne Haaning arbejder med stor indsigt med de nye digitale teknologier og deres påvirkning på vores kultur, hukommelse og eksistens.

Anne Hannings praksis kredser generelt om en interesse for digital ontologi og myter og hun arbejder sædvanligvis i 3D animation og objekter, samt i videoinstallationer. Desuden viser en række singlescreen-videoer med titler som: Search Quarry, Tangible Extractions eller Delete, at Anne Haaning i den grad behersker det digitale grafiske rum.

Værket Half Hidden, som blev vist på Den Frie i København i 2019, bestod af en skulpturel konstruktion med et optisk filter, et polariseringsfilter, som dels skjulte, dels afslørede rummet bag-ved. Og i dette rum præsenteres vi for videoinstallationens 2 store skærme.
Videomaterialet handler om en nu lukket kryolitmine i byen Ivittuut i Grønland. Fra 1850 til 1986 udvandt man kryolit, et mineral der bruges i produktionen af aluminium, og videoværket undersøger denne minedrift i et bredere historisk og kulturhistorisk perspektiv. Det store optiske filter er en allegori på den glemte historie om kryolitminen. Synlig for dem, der vil se.

Det er utroligt smukke billeder Anne Haaning viser os i værket Half Hidden, både fra minen med de forladte rum, og de industrielle konstruktioner i den betagende natur. De øvrige materialer i form af breve, telegrammer og fotos fra en glemt fortid indgår i historien sammen med et elegant 3D-lag af rum og grafik.

Med tildelingen af Ruth og Finn Torjussens Legat 2022 hædres Anne Haaning for sit store arbejde indenfor den digitale grafiske kunst