Sven Hols’ Legat 2023

Lyskunstner
Hans E Madsen


Når man tænker lyskunst i Danmark, så tænker man Hans E Madsen.

Kunsten kan have svære vilkår i det offentlige rum i Danmark. Men Hans E Madsen formår med sit arbejde at fremstå skarpt og lysende klart i det offentlige rum. 

At lave en kran om til et kunstværk, der står som en massiv, lysende skulptur i mørket, ligger ikke lige til højrebenet. Tværtom er det et benspænd, der tager værket og dermed oplevelsen af kunsten i nye retninger, hvor kunsten opsøger os.

Hans E Madsens kunst er også generøs ved fx at række ud til den forbipasserende cyklist eller medarbejderen på en byggeplads. Hans’ kunst kan opleves af alle med den erfaring, den enkelte nu engang har, når værkerne kommer som nedslag i landskabet, byrummet eller i bygninger, hvor mange mennesker passerer.

Med knald på farverne og en leg med materialiteten sanser man både værkerne og omgivelserne og landskaberne, hvori kunsten og mennesker opholder sig.

Og netop legen og eksperimenterne med at give lyset en fysisk form gør, at vi aldrig helt ved, hvordan det næste Hans E Madsen-værk ser ud. Fordi det altid forholder sig til de specifikke omgivelser.

Med både undseelige no-tech materialer såsom murerspande og arbejdsbukke, det klassiske lysstofrør og komplekse LED-programmeringer får lyset en fysisk og skulpturel form. Ofte kombineret i uventede konstellationer.

Det er ikke kun lys for lysets skyld, men en kombination af det sanselige og materielle, der gør det flygtige lys til en installation, en skulptur, en udsmykning eller et levende maleri. 

Hans E Madsen er også kendt for sine radikale ruminstallationer, bl.a. i kunstnergruppen Solkorset, og i legesyge fotobøger. Pilfinger et titlen på én af disse bøger, hvor fotografens undersøgende fingre blander sig med motiv og skala.

Hans E Madsen modtager i 2023 Sven Hols’ Legat for sit særegne kunstneriske udtryk.