Thorvald Bindesbøll Medaljen 2003

Keramiker
Jane Reumert


Jane Reumert er et fremtrædende medlem af værkstedskollektivet Strandstræde Keramik, som, siden deltagerne sluttede deres uddannelse på Kunsthåndværkerskolen for næsten 40 år siden, har været en praktisk og inspirerende ramme om fælles og individuel udstilling og udfoldelse.

Jane Reumerts talent for formgivning med henblik på såvel industriel produktion som i unika, er internationalt anerkendt. Karakteristisk for hendes arbejder er ikke mindst den harmoni, som synes at binde karrenes dekoration, rum og form sammen. Ofte mønstre, som næsten umærkeligt varieres og minder om – ja genkalder – oplevelsen af noget, man har set: Vindens leg over havets flade, fuglens fjerdragt, eller fiskens skind.

Inspireret af naturens beholdere: Æggets skal, hvepsens bo, sneglens hus og larvens puppe, udtrykker Jane Reumert sig aktuelt i nogle utrolige skåle. Resultaterne indgår i en serie af svævende, spinkle former. Fnuglette og transparente står de – undertiden er støtte nødvendig – skabt af tilsyneladende intet ophæver de tyngdeloven og er næsten kun produkt af ånd, vilje og mesterlig kunnen.

For sit enestående kvalificerede, mangeårige og mangesidige bidrag til dansk kunsthåndværks udvikling, udmærkes Jane Reumert med Thorvald Bindesbøll Medaljen.