Thorvald Bindesbøll Medaljen 2009

Møbelhåndværker og møbelproducent
Ejnar Pedersen


Få har som Ejnar Pedersen sat sit præg på dansk møbelkunst. Med lysten til at eksperimentere og med håndværkerens faglighed som ballast har han igennem et par menneskealdre, i tætte samarbejder, forløst talentfulde designeres visioner.

Værkstedet fungerer som et laboratorium, hvor prototyper udvikles i faglig dialog mellem designer og håndværker. Model efter model. De værker, der har bærekraft, går herefter i produktion på eget værksted, men også ofte i andre virksomheder. I disse prototyper er Ejnar Pedersen gået til grænsen af træets konstruktive og formelle muligheder, materialerne har hos ham lært ting, som materialerne ikke selv vidste de kunne, som Ole Schwalbe sagde om Aagaard Andersen møblerne.

I et halvt århundrede var Hans J. Wegner fast samarbejdspartner, og mange af hans møbler produceres i dag hos PP Møbler, som er navnet på Ejnar Pedersens virksomhed. Nanna Ditzel, Poul Kjærholm, Verner Panton og Cecilie Manz er andre navne fra rækken af betydende møbeldesignere, der i årenes løb har nydt godt af Ejnar Pedersens engagement og faglige kapacitet.

For sin enestående og betydende indsats for dansk møbelkunst hædres Ejnar Pedersen med Bindesbøll Medaljen.