Thorvald Bindesbøll Medaljen 2012

Designer og grafisk tilrettelægger
Carl-Henrik Kruse Zakrisson


Carl-Henrik Kruse Zakrisson har sin egen designvirksomhed, Polytype, der markerer sig på bogmarkedet med klassisk og stilsikker typografi, tilrettelægning og omslags-design.

Carl Zakrissons sans for detaljens skønhed er forankret som en ganske særlig erkendelse i hans værk: typografi, billeder, indbinding og papir skal blive ét og give hvert værk sin egen synlighed. Bogen som objekt er skøn!

Blandt Carl Zakrissons større arbejder kan nævnes Den Danske Salmebog og Den Danske Ordbog (seks bind), Koranen og Nordens Rejsefortælling og det meget krævende værk Verdens Skrifter.
At læse er at se! Et eksempel på hans uovertrufne sans for raffinementet ses bl.a. i tilrettelæggelsen af Under mælkeskoven, hvor hver af de 32 stemmer i Dylan Thomas´ hørespil har sin egen skrift, og hver enkelt stemme er sat med skriftens ægte kapitæler og i rødt. Endvidere – Typografien kan læses som en form for regibemærkning: f.eks. betyder “fed grotesk” råb og “antikva ordinær” stille.

Papiret er gulligt, indbindingen klart ruflet rød, komplementært grøn skrift på forsats og snit – og midt på forpermen er der plads til at et kvindeansigt træder fremsynligt gennem et hul i indbindingen.

For evnen til, med sin konsekvente æstetik, at forene indhold, form og håndværk – og for sin vedholdende eksperimenteren med at synliggøre bogen som objekt og løfte bogens indhold på indholdets præmis tildeles Carl-Henrik Kruse Zakrisson Thorvald Bindesbøll Medaljen.