Thorvald Bindesbøll Medaljen 2023

Billedkunstnerne 
Randi & Katrine


Med Thorvald Bindesbøll Medaljen kan Det Kongelige Akademi for de Skønne Kunster hædre nogen, der har ydet en indsats af høj kvalitet inden for brugskunst eller industriel grafik, altså nogen, der har lavet kunst et sted, hvor vi ikke forventede at støde på den – anvendt kunst, funktionel kunst.

Hvis man hyrer en tømrer til at bygge sig en carport, får man – hvis det er lykkedes at finde en samvittighedsfuld håndværker – en mere holdbar carport i den rigtige størrelse osv. Hvis man hyrer en skrædder til at sy sig et sæt tøj, får man formentlig et mere velsiddende sæt tøj. Hvis man hyrer en konditor til at bage en kage, får man formentlig en velsmagende kage. Og hvis man til en hvilken som helst opgave hyrer kunstnerduoen Randi & Katrine, får man et mere interessant, mere fantasifuldt, uventet og glædeligt overraskende resultat. Man får fx en mere interessant legeplads – det ville børnene helt sikkert også mene – man får en betydeligt mere interessant havelåge, et mere interessant – imposant – rygeskur, man får det, som man ikke vidste, at man manglede; humor, overskud, leg. Det ser sjovt og fjollet og eventyrligt og legende ud, og det er det også. Det ser nemt ud. Det er det ikke. Det er svært, og det er tidskrævende, at få ting til at se enkle ud. Og det er svært at forhandle det overskud ind i en given opgave, ind i verden og hverdagen. Det er svært at overbevise folk om, at de mangler noget, de ikke ved, de mangler.

For deres arbejde med at få funktionelle ting til at overraske os igen tildeles Randi og Katrine Bindesbøll Medaljen i 2023, og vi håber, at mange vil hyre dem, til fx at bygge carporte, designe tøj, opfinde sportsgrene, bage kager, bygge broer, anlægge byer og generelt bare lave alting om NU.