Thorvald Bindesbøll Medaljen 2023

Arkitekt og designer
Niels Gammelgaard


Niels Gammelgaard fremstår som en af vor tids store skabere af moderne møbelklassikere. Man fristes til at tilføje – møbelklassikere til folket.

Niels Gammelgaard har udtalt, at hans virke i høj grad er formet af studietiden på Kunstakademiets Arkitektskole i 60’erne, hvor opgøret med autoriteterne og en insisteren på det sociale element fyldte meget.

Niels Gammelgaard startede som medgrundlægger af tegnestuen Box 25. Derefter fulgte et samarbejde med Louis Poulsen, der åbnede for samarbejder med flere internationale designfirmaer.

Det er imidlertid det ikoniske samarbejde med Ikea, der er blevet skelsættende for Niels Gammelgaards møbelkunst. Her fik hans kunstneriske begavelse og arbejdsfilosofi fri udfoldelse gennem tre årtier fra 1975. Med Niels Gammelgaards møbler blev godt design hvermandseje. Her skal blot nævnes de to banebrydende serier Moment og Oti Chair. Når man ser tilbage på Ikeas samlede produktion i den periode, fristes man til at sige – bare Niels Gammelgaard havde fået ansvaret for alle Ikeas produkter.

Niels Gammelgaard er rundet af filosofien bag Bauhaus uden at kopiere. Han har på smukkeste vis formået at skabe en nutidig guldalder, der fremstår med en egen minimalistisk, magisk, kraftfuld udstråling. Design som fornyelse af en tradition og en værdig overdragelse til inspiration for kommende generationer. 

For sit virke som møbeldesigner båret af et arkitektonisk helhedssyn, der forener det kunstneriske med det sociale tildeles Niels Gammelgaard Thorvald Bindesbøll Medaljen.