Thorvaldsen Medaillen 2000

Maler
Ingálvur Av Reyni


Ingálvur Av Reynis kunst har sin rod i naturoplevelsen, men den er ikke en efterligning af synsbilledet – den er en fri gendigtning.

Med en heftig penselskrift skaber han billedtegn for de bevægelige elementer i naturen og deres forhold til det uforanderlige. For havet, der altid taler med granitten i det nordatlantiske ørige, og for mennesker, fiskeredskaber og kuttere i uro foran fjeldmassiverne. I det storslåede univers aner man også erindringer om de menneskeskabte værdier: Bygden, det grønne tun, havnen og kirken.

Ingálvur Av Reyni har gjort det, som er naturligt, nødvendigt og vanskeligt for en kunstner: Han har skabt sin egen billedverden med en helt personlig kolorit. Ungdommens komplementære farvedyrkning er afløst af kraftige helhedsvirkninger, hvor fjeldfarverne gråt og brunt danner en levende baggrund for en fri, kalligrafisk pensel. Hans malerier fortæller om kærlighed til det maleriske stof, og om en særlig evne til at lade de dybere toner i sort og rødt danne billedstruktur med en suggestiv klang. Og selv om værkerne er abstraktioner, fornemmer man altid udgangspunktet: Naturoplevelsen hjemme i “Den dejlige Havn”. Denne frihed i formsproget har virket inspirerende på et opmærksomt kunstpublikum i ind- og udland – og har gjort ham til en foregangsmand i færøsk kunst.

For sin indsats hædres Ingálvur Av Reyni med Thorvaldsen Medaillen.