Thorvaldsen Medaillen 2001

Billedkunstner
Ole Sporring


I Ole Sporrings billedunivers findes en fortælleglæde, der sprudler af fantasi og malerisk intensitet. Store og små begivenheder bliver taget under behandling i hans ekspressive maleri. Moralske, økologiske og samfundspolitiske anliggender bliver kommenteret – ja selv Van Gogh har været til behandling hos Ole Sporring.

På trods af Robert Storm Petersens tre små mænd, som i Van Gogh billederne gør alt, hvad de kan, for at sabotere Oles Sporrings arbejde, er det lykkedes ham, med disse billeder, at skabe en serie betydningsfulde værker.

Ole Sporring er en eminent tegner. Tanker, ideer og indfald nedfældes i en uendelig strøm på skitseblokken. Den hurtige vej fra synet til hånden betyder, at den personlige oplevelse altid følger med. Hos Ole Sporring bliver dette materiale til hans maleri – ja til selve maleriets princip. Det skitseagtige præg, der kendetegner hans værker, er en kvalitet, som levendegør her og nu oplevelsen.
Bag de mange historier og voldsomme begivenheder, der udspiller sig på Ole Sporrings lærreder, ligger der en kunstnerisk nerve og en vilje til at udfordre billedets virkemidler og nå frem til overraskende løsninger.

I Van Gogh serien er kompositionens dristighed en fornyelse i hans maleri. Her viser han, at han tør noget; at han har det nødvendige mod til at forny sit grundstof med et overrumplende formsprog.
For sit mangeårige kunstneriske virke og sit maleriske talent, hædres Ole Sporring med Thorvaldsen Medaillen.