Thorvaldsen Medaillen 2008

Billedkunstner
Erik Hagens


Erik Hagens har siden 60erne manifesteret sig som en dybt original kunstner. Fra tegningen folder han sig ud over ydmyge bogillustrationer, grafik og plakater videre til emalje, keramik og maleri samt store udsmykninger i det offentlige rum.

Et gennemgående træk i hans fortællende kunstneriske arbejde er en stor menneskelighed, socialt engagement og insisterende på at kunstens fundament er håndværket.

Erik Hagens grafiske produktion står i dag som noget enestående i dansk kunst. Med ildhu, nysgerrighed og et usædvanligt talent kaster han sig over grafikkens mange nye muligheder. Hans tegningsrapporter fra ydmyge steder, og bevidsthed om publikum er nærmest skræddersyet til med træsnit, serigrafi og offset at trække en lige linje fra Aksel Jørgensen til den moderne digitalisering.

Senest har han, som håndværker og kunstner, skabt et moderne valfartssted, et rum for dialog. Med udgangspunkt i Testamenterne har han skabt Esbjerg Evangeliet. Et 42 meter langt, folkeligt og uoverskueligt øjebliksbillede af vores tid.

For denne store, unikke og helt personlige kunstneriske indsats hædres Erik Hagens med Thorvaldsen Medaillen.