Thorvaldsen Medaillen 2010

Billedhugger
Morten Stræde


Morten Stræde har siden 1980-erne markeret sig som en prominent billedhugger på den danske kunstscene. Hans omfattende produktion og insisteren på skulpturen som form har efterladt sig tydelige spor i samtiden.

I hans offentlige udsmykninger tages der altid stilling til stedets historie, det fysiske rum og de, der færdes heri. Disse registreringer indlejres med æstetisk præcision i skulpturernes form. Et eksempel på dette er værket Ulisse til Institut for Æstetiske Fag, Aarhus Universitet, hvor værket samler pladsens geometri og instituttets omdrejningspunkt; sansning og beskrivelse i et præcist skulpturelt greb.

Hans ofte komplekse, mangetydige og uigennemsigtige værker giver os rig mulighed for en indlevelse, forståelse og fortolkning af hans skulpturer, der giver beskueren mulighed for til stadighed at vende tilbage til værkerne og opdage nyt.

Morten Stræde fortæller vores liv i værkerne, der hvor formen folder sig ind, dukker op i materialets skæringer, og i en galaktisk hvirvelstrøm folder lys, mørke, tid og rum sig ud i fortællingen. I Morten Strædes hånd bliver selv en buket liljer til en stor fortælling.

For sin store kunstneriske indsats hædres Morten Stræde med Thorvaldsen Medaillen.