Thorvaldsen Medaillen 2015

Fotograf
Per Bak Jensen


Per Bak Jensen fotograferer verden – og i sine knivskarpe motiver skaber han en tidløshed – skaber nye betydninger – skaber flere lag af virkelighed.

Per Bak Jensen søger det usete – og det der ligger imellem. I Per Bak Jensens mennesketomme landskaber er kultur og natur uadskillelige elementer – og via hans fotografiske blik skabes der i værkerne en særlig dialog mellem disse elementer.

I disse mennesketomme landskaber – hvor kun spor af tilstedeværelse er synlige – opstår et nyt nærvær – et nærvær af noget, der ikke kan eller skal forklares – noget der sanses og fornemmes.
Værkerne er lavmælte ved første øjekast – næsten uvirkelige – men langsomt åbner landskaberne sig op – og ud af stilheden opstår en særlig monumentalitet.

I mødet med hans værker – i de store formater – skaber han rum for et nyt blik på det genkendelige og det usete – og han udfordrer beskueren til at se på verden på ny – at fornemme ’stedernes væsen’, som kunstneren så smukt kalder det univers, han åbner for os.

For sine storslåede værker og sit fotografiske virke som pioner inden for den fotobaserede kunst i Danmark hædres Per Bak Jensen med Thorvaldsen Medaillen.