Thorvaldsen Medaillen 2016

Billedkunstner
Jytte Høy


En cirkel er en cirkel, en elastik er en elastik, men er en elastik en cirkel? Mens du tænker over det og finder svaret i dit hoved, har billedkunstneren Jytte Høy synliggjort problematikken på en meget simpel måde. Vi smiler og oplever det banale spørgsmål som en opvågning til virkeligheden. Noget vi anså som en selvfølgelighed bliver trevlet op og blotlagt for os. Vi undres og må lige tænke efter. På udstillingen “Sketch for the Structure of Peace” viser Jytte Høy os en afrevet arm, der venligt tilbyder os en gren. Ja, så er det gamle græske filosofiske spørgsmål sat i spil – hvornår er træet en naturgenstand, hvornår er det en forarbejdet form og hvornår er det en repræsentation?

Og det er det Jytte kan. Hun kan få os til at undres, tænke og til at se. Til at se nye sammenhænge og nye logikker. Alt sammen på en meget klog, original, tør og humoristisk måde. Hun undersøger tanker og påstande; tager udgangspunkt i en undren over ubetydelige sammenhænge eller oversete fænomener – en undren, der kan minde om den, der ligger til grund for en forskers arbejde. Konceptet er i centrum. Men tag ikke fejl. Jytte Høys kunst er altid præcist udformet og håndværksmæssigt i top. Materialerne kender ingen grænser – det kan være både sten, saks og papir for nu at blive i Jytte Høys terminologi. Med et ”Hello Everybody” har Jytte Høy sat os alle sammen i tale; et frimærke kan både sende et brev afsted, men ved at give det en stemme, kan det også bidrage til, at vi får en dejlig dag.

På den måde er Jytte Høy speciel på den danske kunstscene. Hendes fine og væsentlige bidrag til konceptkunsten og hendes indflydelse og tankegods står stærkt og har inspireret flere generationer.

Derfor hædres Jytte Høy med Thorvaldsen Medaillen.

Værker vist i forbindelse med modtagelsen