Thorvaldsen Medaillen 2016

Billedkunstner
Erik A. Frandsen


Vi er i det private sovekammer, der er dyner og krøllede lagner, det roder i vindueskarmen, en erotisk scene åbenbarer sig i det blå fotolandskab. Et hvidt skærende neonlys flagrer i hastig fart hen over de blå kroppe. Frandsen har budt os indenfor i sit intense og sanselige billedunivers.

Neonlyset kender vi også fra de mange farverige lyskloder, som Erik A. Frandsen hænger op – ofte sammen med store blomstermalerier. Nogle gange er blomsterne malet med en boremaskine på det rustfrie stål. Det kan være en hampplante eller det kan være en tulipan. Kontrasten mellem de organiske og flot svungne blade og den råhed, hvormed motivet er skabt, er så sprød, at det giver os de små lykkegys, som kun følger med en kunstnerisk oplevelse, når den er allerstørst.

Erik A. Frandsen arbejder med en række forskellige medier fra maleri, grafik og fotografi til mosaik, neon og stål. Fra små papirværker til kæmpestore, bearbejdede stålkonstruktioner. Han kan om nogen skabe fortryllelse gennem et materiale og gennem brug af farver. Frandsen behersker det hele. Det er indfangelsen af de flygtige øjeblikke, der interesserer Frandsen – en mand kører forbi på en cykel, en pige skal have håret klippet hos frisøren. Men det er skønheden i det personlige og karakteristiske farvevalg, og det er råheden og hurtigheden i selve udførelsen, der gør hans værker så levende og overbevisende. Det ser så spontant og let ud, det han gør. Som om hans bevægelser med redskabet indfanger øjeblikket. Et intuitivt og nærværende øjeblik er til stede for os. Og tak for det.

Frandsen øser ud af et stort kunstnerisk overskud. Og for dette overskud og dette store ihærdige arbejde tildeles Erik August Frandsen Thorvaldsen Medaillen.

Værker vist i forbindelse med modtagelsen